Početna/Književnost
 • Gorski kristal

  69,00 kn (9,16 €)
  U idiličnoj dolini, okruženoj visokim, snijegom zaogrnutim Alpama, leži seoce Gschaid, čiji stanovnici stoljećima žive mirnim, izoliranim životom. Među njima se ističe postolar, „jedini u dolini“, ambiciozan i sujetan – nitko ne izrađuje tako izvrsne cipele, nitko nema tako uspješan i uzoran obrt. Kako bi našao lijepu i čestitu ženu, postolar se otisnuo čak do susjedne doline, u bogato sajamsko mjesto Millsdorf, gdje živi lijepa bojarova kći. Usprkos negodovanju njezina oca, postolar je osvojio ruku mlade djevojke. Mladi bračni par skrasio se u Gschaidu i uskoro dobio dvoje djece, dječaka Konrada i djevojčicu Sannu. Jedne Badnje večeri, pošto su posjetila baku i djeda u Millsdorfu, vraćajući se u Gschaid preko goleme planine, djecu je uhvatila snježna vijavica i zamela im put. Lutajući po bijelom prostranstvu, dospjeli su do ledenjaka, među zastrašujuće ledene gromade i kamene blokove. A onda je pala noć, „naglo, kako to obično biva u visokom gorju“…
 • Lanjski snjegovi

  149,00 kn (19,78 €)
  Rezzorijeva knjiga Lanjski snjegovi nosi sljedeći barokni podnaslov: „Portraitstudien zu einer Autobiographie, die ich nie schreiben werde, auch: Versuch der Erzählweise eines gleicherweise nie geschriebenen Bildungsromans“ („Studije portreta za autobiografiju koju nikada neću napisati, također: Pokušaj načina pripovijedanja za jedan isto tako nikada napisan bildungsroman“). Radi se, dakle, o nekoj vrsti autobiografskih zapisa; no, čitatelj je od početka upozoren da je pamćenje nepostojano, a  sjećanje nepouzdano. „Studije portreta“ podijeljene su u pet poglavlja, a svako je  od njih posvećeno osobi koja je imala utjecaja na Rezzorijevo djetinjstvo i ranu mladost: nepismena, priprosta dadilja i dojilja Kassandra, koja ga je uvela u čarobni svijet bajki i priča; neurotična, krhka majka, razočarana brakom, koja guši djecu svojom pretjeranom skrbi; konzervativni, distancirani otac koji se manijakalno posvećuje lovu, pokušavajući tako nadoknaditi stvarne i umišljene gubitke nastale raspadom Austro-Ugarske Monarhije; sestra čija ga duga bolest i  prerana smrt prate kroz cijeli život; voljena guvernanta Straußerl, koja mu je pružila sve ono što njegovi ekscentrični roditelji nisu mogli. Rezzorijeva arabeskna autobiografija uvjerljivo dokazuje kako pripovijedati o sebi prije svega znači pripovijedati o drugome.

  BESPLATNA DOSTAVA

 • Memoari jednog antisemita

  149,00 kn (19,78 €)

  - RASPRODANO -

  Rezzorijev kontroverzni roman Memoari jednog antisemita je lirična, duhovita, ponekad blago ironična, ponekad duboko uznemirujuća, autobiografski obojena pripovijest o emotivnom, intelektualnom i političkom (ne)odrastanju i (ne)sazrijevanju kozmopolitskog, površnog i apolitičnog aristokrata u razdoblju između dva svjetska rata.

  BESPLATNA DOSTAVA

 • Joseph Roth svojim je suvremenicima bio jednako poznat kao romanopisac i kao novinar. Neumorno, više od dvadeset godina, bilježio je važne i nevažne događaje, obilazio znamenita i zanemarena mjesta, pisao o poznatim i nepoznatim ljudima. Panoptikum je zbirka reportaža, putopisa, eseja i kolumni nastalih između 1919. i 1939. godine, od kojih većina prvi put izlazi u hrvatskom prijevodu. Poznavatelji Rothova pripovjedačkog opusa u njima će prepoznati motive, likove i događaje iz njegovih romana i priča: traumatično iskustvo Prvog svjetskog rata, tragično doživljeni raspad Austro-Ugarske Monarhije i melankolično žalovanje za izgubljenom domovinom; širenje desničarskih ideologija u Europi, posebice u Njemačkoj; ambivalentan odnos prema židovstvu i nostalgičnu sliku istočnoeuropskih Židova.

  BESPLATNA DOSTAVA

Naslov

Go to Top