Besplatna dostava unutar Republike Hrvatske!

Gorski kristal

9,16 

U idiličnoj dolini, okruženoj visokim, snijegom zaogrnutim Alpama, leži seoce Gschaid, čiji stanovnici stoljećima žive mirnim, izoliranim životom. Među njima se ističe postolar, „jedini u dolini“, ambiciozan i sujetan – nitko ne izrađuje tako izvrsne cipele, nitko nema tako uspješan i uzoran obrt. Kako bi našao lijepu i čestitu ženu, postolar se otisnuo čak do susjedne doline, u bogato sajamsko mjesto Millsdorf, gdje živi lijepa bojarova kći. Usprkos negodovanju njezina oca, postolar je osvojio ruku mlade djevojke. Mladi bračni par skrasio se u Gschaidu i uskoro dobio dvoje djece, dječaka Konrada i djevojčicu Sannu. Jedne Badnje večeri, pošto su posjetila baku i djeda u Millsdorfu, vraćajući se u Gschaid preko goleme planine, djecu je uhvatila snježna vijavica i zamela im put. Lutajući po bijelom prostranstvu, dospjeli su do ledenjaka, među zastrašujuće ledene gromade i kamene blokove. A onda je pala noć, „naglo, kako to obično biva u visokom gorju“…

Opis

Gorski kristal, jedna od Stifterovih najpoznatijih priča, iza mirnog, uravnoteženog narativnog tona i bajkovnih stilskih elemenata, skriva, poput ledenjaka, duboke pukotine u našoj predodžbi o svijetu i prirodi – tenzija koja čini srž Stifterova pripovjedačkog umijeća i kojoj su se divili Franz Kafka, Thomas Mann, W. H. Auden, Peter Handke, W. G. Sebald i mnogi drugi. Napetost raste sa svakom rečenicom, dok djeca tumaraju po snježnom beskraju, posve izgubivši osjećaj za prostor i vrijeme, osjetila svedenih na minimum, zarobljena u bijelom ništavilu i sablasnoj tišini, između dvije susjedne alpske doline čiji žitelji uz svu idiličnu sigurnost i mir žive otuđeni jedni od drugih i zamrznuti u vremenu.

Pročitaj

 

 

O autoru

Adalbert Stifter je rođen 1805. godine u Oberplanu, malom mjestu u nekadašnjem Austrijskom Carstvu (u današnjoj Češkoj). Pohađao je benediktinsku gimnaziju i 1826. kao izvrstan učenik upisao studij prava u Beču. Izdržavao se davanjem privatne nastave i radom u novinama. Rano se počeo kolebati između građanskog i umjetničkog poziva i jedno vrijeme se bavio prvenstveno slikarstvom. Dobivši mjesto carskog inspektora za osnovne škole, Stifter se krajem 40-ih godina odselio u Linz, gdje je živio do smrti. Posljednjih godina života patio je od depresije i problema s jetrom.
Prvim pripovijetkama, sakupljenima u zbirku Studien (1844.; Studije), stekao je status omiljenog pisca bečkih građanskih krugova. Druga zbirka, Bunte Steine (1853.; Šareno kamenje), u kojoj se nalazi i Gorski kristal, smatra se majstorskim primjerom kratke prozne forme. Sljedećih godina Stifter se uglavnom posvetio radu na dva monumentalna djela: bildungsromanu pod nazivom Nachsommer (1857. Miholjsko ljeto), po mišljenju mnogih jednom od vrhunskih predstavnika toga žanra u njemačkoj književnosti, i trotomnom povijesnom romanu Wittiko (1865. – 1867.).
Adalbert Stifter je umro 28. siječnja 1868. u Linzu od posljedica pokušaja samoubojstva.

Recenzije

Gorski kristal, jedna od Stifterovih najpoznatijih priča, iza mirnog, uravnoteženog narativnog tona i stilskih elemenata bajke skriva, poput ledenjaka, duboke pukotine u našoj predodžbi o svijetu i prirodi – tenzija koja čini srž Stifterova pripovjedačkog umijeća i kojoj su se divili Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Thomas Mann, W. H. Auden, Peter Handke, W. G. Sebald i mnogi drugi.

O prevoditelju

Dr. Gordana-Dana Grozdanić rođena je u Sarajevu. Studirala je germanistiku, filozofiju i lingvistiku u Sarajevu, Zagrebu i Kölnu. Godine 2008. doktorira­la je iz područja suvremene njemačke književnosti na University of Pennsylvania, Philadelphia (Der Balkankrieg als literarisches Phänomen. Auseinander­setzungen deutschsprachiger Autoren), gdje je od 1999. do 2010. predavala književnost i njemački jezik. Od 2010. radi kao profesorica na Curtis Institute of Music, Philadelphia. Godine 2015. – 2016. nagrađe­na je stipendijom Leon Levy Biography Fellowship (CUNY, The Graduate Center, New York) za bio­grafiju Zije Dizdarevića „Born of an Era of Misfor­tune.“ The Life and Work of Zija Dizdarević, 1916- 1942 koja će biti objavljena 2020. godine. Uz aka­demski rad, bavi se prevođenjem s njemačkog i engleskog jezika.

Detalji proizvoda

UvezMeki uvez
JezikHrvatski
Broj Stranica78
Godina Izdanja2020
PrevoditeljGordana-Dana Grozdanić
ISBN978-953-48634-3-5

Naslov

Go to Top