Besplatna dostava unutar Republike Hrvatske!

Gregor von Rezzori rođen je 1914. godine u Černovcima, tadašnjem glavnom gradu austrougarske pokrajine Bukovine. Tridesetih godina prošloga stoljeća studirao je arhitekturu, medicinu i umjetnost u Beču. Nakon Drugoga svjetskog rata živio je u Njemačkoj, a potom u Italiji. Bavio se novinarstvom, glumom i pisanjem filmskih scenarija, primjerice u filmovima Louisa Mallea i Volkera Schlöndorffa.
Zbirka priča Maghrebinische Geschichten (1953.) donijela mu je prvi međunarodni uspjeh.
Slijede četiri i pol desetljeća plodne spisateljske karijere koja obuhvaća zbirke eseja i priča, putopise, reportaže i romane, među kojima su najvažniji Ein Hermelin in Tschernopol (1956.; Hermelin u Černopolu, Zagreb, 1961.), Der Tod meines Bruders Abel (1976.) i Memoiren eines Antisemiten (1979.). U njima Rezzori majstorski kombinira pripovjedačku autopsiju Austro-Ugarske Monarhije s preciznom dijagnozom kulturnih i političkih previranja koja su u međuratnom razdoblju zahvatila taj dio Europe. Od proznih djela objavljenih osamdesetih godina, naročito se ističe autobiografska studija u pet portreta pod naslovom Blumen im Schnee (Lanjski snjegovi). Djela su mu prevedena na brojne jezike.
Rezzori je umro 1998. godine na svom imanju u blizini Firence.

  • Rezzorijeva knjiga Lanjski snjegovi nosi sljedeći barokni podnaslov: „Portraitstudien zu einer Autobiographie, die ich nie schreiben werde, auch: Versuch der Erzählweise eines gleicherweise nie geschriebenen Bildungsromans“ („Studije portreta za autobiografiju koju nikada neću napisati, također: Pokušaj načina pripovijedanja za jedan isto tako nikada napisan bildungsroman“). Radi se, dakle, o nekoj vrsti autobiografskih zapisa; no, čitatelj je od početka upozoren da je pamćenje nepostojano, a  sjećanje nepouzdano. „Studije portreta“ podijeljene su u pet poglavlja, a svako je  od njih posvećeno osobi koja je imala utjecaja na Rezzorijevo djetinjstvo i ranu mladost: nepismena, priprosta dadilja i dojilja Kassandra, koja ga je uvela u čarobni svijet bajki i priča; neurotična, krhka majka, razočarana brakom, koja guši djecu svojom pretjeranom skrbi; konzervativni, distancirani otac koji se manijakalno posvećuje lovu, pokušavajući tako nadoknaditi stvarne i umišljene gubitke nastale raspadom Austro-Ugarske Monarhije; sestra čija ga duga bolest i  prerana smrt prate kroz cijeli život; voljena guvernanta Straußerl, koja mu je pružila sve ono što njegovi ekscentrični roditelji nisu mogli. Rezzorijeva arabeskna autobiografija uvjerljivo dokazuje kako pripovijedati o sebi prije svega znači pripovijedati o drugome.

    BESPLATNA DOSTAVA

  • - RASPRODANO -

    Rezzorijev kontroverzni roman Memoari jednog antisemita je lirična, duhovita, ponekad blago ironična, ponekad duboko uznemirujuća, autobiografski obojena pripovijest o emotivnom, intelektualnom i političkom (ne)odrastanju i (ne)sazrijevanju kozmopolitskog, površnog i apolitičnog aristokrata u razdoblju između dva svjetska rata.

    BESPLATNA DOSTAVA

Go to Top